Nätshoppingen växer för varje år. En ohälsosam utveckling eftersom det är en stillasittande sysselsättning. Däremot finns det flera studier om hälsofördelar kopplade till den fysiska shoppingen.

Bara för några år sedan gjordes en brittisk undersökning som publicerades i Daily Mail, den visade att vi shoppar i ungefär 2,5 timmar per vecka. Och för varje shoppingrunda i en galleria så tar en person i genomsnitt 7 305 steg. Vilket är en stor del av den rekommenderade vardagsmotionen.

Studien visade också att vi går sammanlagt 24 mil varje år som ett resultat av alla shoppingrundor, vilket innebär att vi bränner 48 000 kalorier.

Hur svettig blir du inte bara av att shoppa en timme efter jobbet? Det är inte bara värmen från din jacka eller från butikerna, man går oftast i en snabb takt och bär på tunga kassar. En genom-snittlig shoppingkasse skulle man kunna säga motsvarar en hantelvikt på ca 1 kg. Om du dessutom bär högklackat så tränas både vader och rumpa.

I USA är ”mallercise” etablerat sedan några år tillbaka. Mallercise är grundat i att man rör sig väldigt mycket när man shoppar.

Grupper möts och tar en fönstershopping i ett högt  tempo genom gallerian, innan de bestämmer sig för att eventuellt handla. Den största träningstrenden 2018 är högintensiv intervallträning, vilket är synonymt med shopping: man ser något snyggt, går snabbt, för att sedan ta en paus och ta en latte. Nu har det kommit till Sverige och till Gallerian Nian. Genom att kombinera den trendigaste träningsformen med shopping kan det locka nätshopparna att förena nytta med nöje. Ska man ändå träna kan man lika gärna göra det med stil. Kom i vilka kläder du vill. Fönstershoppa, fika, shoppa och bränn några kalorier på köpet.

Nästa gång någon frågar: ”Hur mycket har du bränt?” Så kan du svara i kalorier istället för kronor.